Automated monitoring, cultivation and robotized manipulation of fruit orchards

Cultivate the future

Doelstellingen van ACROFRUIT

Speerpunten

Technologiereview & activiteitenonderzoek

Het informeren omtrent bestaande automatisatie en mechanisatie in de appelen- en perenteelt. Het uitvoeren van een kosten- en tijdsanalyse in de cultivatie van hardfruit. Het rapporteren over dit onderzoek en de uitgevoerde werkpakketten.

Use cases

Het testen, vergelijken en uitwerken van innovatieve technologieën toegepast op de automatisatie van verschillende handelingen in de teelt van hardfruit. Daarnaast beoogt dit project ook de mogelijkheden tot autonoom navigeren in, en het monitoren van, boomgaarden.

Prototyping

Het ontwikkelen van een prototype van een multifunctioneel platform waarbij de technologieën voor het uitvoeren van verschillende handelingen in een boomgaard worden gecombineerd.

Welkom bij het ACROFRUIT-project

Doelgroep

Dit project beoogt de verbinding tussen 2 sectoren. Aan de ene kant heeft de Vlaamse fruitsector, met als specifieke doelgroep de appel- en perentelers, bepaalde noden omtrent de integratie van innovatieve technologieën in de fruitteelt. Aan de andere kant bevat de technologiesector systemen die potentieel inzetbaar zijn in de fruitsector. ACROFRUIT focust zich op het verkleinen van deze bestaande kenniskloof tussen beide sectoren, en dit in 3 dimensies. Als eerste is het noodzakelijk beide groepen te informeren over reeds bestaande technologische oplossingen voor de fruitteelt. Ten tweede zullen potentieel inzetbare technologieën gescreend, getest en vergeleken worden met als toepassing de teelt van appels en peren. Ten slotte ambieert dit project ook de uitwerking van technologische oplossingen, al dan niet via een vertaalslag vanuit een andere sector, toegepast op de ongecontroleerde en outdoor omgeving van een boomgaard. Via dit project kunnen 10-tallen technologieleveranciers en meer dan 1700 fruittelers bereikt worden. 

Beoogde impact

De steeds stijgende arbeidskosten en de steeds dalende hoeveelheid aan capabele seizoensarbeiders legt een grote druk op de fruitsector. Daarom speelt de automatisatie van de verschillende activiteiten in de boomgaard een essentiële rol in het rendabel houden van deze sector. Naast een kostenreductie en optimalisatie van de productiviteit worden tevens de milieuaspecten in acht genomen. Verder zal implementatie van deze technologieën op korte en middellange termijn een maatschappelijke bijdrage leveren binnen 3 van de 7 VRWI transitieprioriteiten.

U wordt ondersteund door het

ACROFRUIT-team

Karel Kellens - Eric Demeester
Karel Kellens - Eric Demeester
Coördinators, Professors
Kris Ruysen - Tanja Vanwalleghem
Kris Ruysen - Tanja Vanwalleghem
Researchers pcfruit
Rafaël Verbiest
Rafaël Verbiest
Doctoral researcher
ACRO
ACRO
Onderzoeksgroep

Recent nieuws

Nieuwe datum voor de eerste gebruikersgroepvergadering vastgelegd

Jammer genoeg moest de eerste gebruikersgroepvergadering door de COVID19-maatregelen uitgesteld worden. Er is ondertussen een nieuwe datum vastgelegd voor een digitale samenkomst op dinsdag 30 juni van 9u tot 12u. De volgende punten staan op de agenda: 

  • Bespreking van het uitgevoerde activiteitenonderzoek door pcfruit.
  • Bespreking van de uitgevoerde technologiereview door KU Leuven.
  • Voorstelling, discussie en selectie van de beoogde use cases.

Vergeet u zeker niet als lid van de gebruikersgroep te registreren op deze website. Zo krijgt u toegang tot meer informatie over dit TETRA-project: rapporten, video’s, presentaties, enzovoort. 


De projectwebsite staat online

Welkom op de nieuwe website van het ACROFRUIT-project!

Hier kan u meer informatie terugvinden omtrent de inhoud en doelstellingen van dit project, de leden van onze gebruikersgroep en de use cases en de rapporteringen van het project.

Via de tab ‘Registeer’ kan u een account aanmaken om toegang te krijgen tot het afgeschermde gedeelte van de website, waar u de rapporten en presentaties kan downloaden en toekomstige videos met betrekking tot de afgewerkte use cases kan raadplegen. Met een account kunt u zelf ook uw inbreng geven aan de use cases en de loop van het project.


Zit je met vragen of wil je meer informatie?

Contacteer ons