Het ACROFRUIT-project focust zich op de automatisatiemogelijkheden voor de teelt van appels en peren. Op deze eerste demodag willen wij u een greep uit de reeds bestaande technieken laten zien. Ondanks de huidige omstandigheden willen wij u deze demonstraties niet ontnemen. Daarom organiseren we deze ‘virtuele beurs’. Op deze pagina kunt u in verschillende online ruimtes uitleg en demonstratiefilmpjes bijwonen. Daarnaast biedt de videoruimte een aantal interessante filmpjes per thema aan.
Hieronder vindt u de verschillende thema’s. Door op de logo’s van de virtuele beursstandjes te klikken, vindt u meer uitleg en de link om de bijhorende sessie opnieuw te bekijken. De knop rechtsonder brengt u terug bovenaan de pagina.
De virtuele beurs is afgelopen. Indien u een sessie heeft gemist of opnieuw wilt bekijken is dit mogelijk.
Klik hiervoor op een van de onderstaande sessies. Wij danken iedereen voor de massale opkomst.
Iedereen is van harte welkom op deze virtuele beurs van het ACROFRUIT-project. Wat houdt het project precies in? Hoe verloopt deze avond? Karel Kellens zal als medetrekker van het project al deze vragen beantwoorden in de algemene STARTSESSIE van deze beurs.
Spreker: Karel Kellens
Automatisatie in de fruitteelt is mogelijks een belangrijke stap naar de toekomst. Hoe ver staat de techniek hierin op dit moment? In deze sessie wordt een algemeen overzicht gegeven van de recente ontwikkelingen in de onderzoekswereld.
Spreker: Rafaël Verbiest
Alle bewerkingen (rijdende en handmatige) in de boomgaard kosten tijd. Welke van deze bewerkingen nemen het grootste deel in beslag en waar kan er het meeste tijd gewonnen worden door in te zetten op automatisatie? In deze sessies krijgt u een beeld van de huidige arbeidsuren bij diverse bewerkingen in de boomgaard, gevolgd door een simulatie, waar u een idee krijgt over wat er bespaard kan worden door in te zetten op automatisatie.
Geïnteresseerd: bezoek de website www.pcfruit.be.
Spreker: Tanja Vanwalleghem
De Power Blade is de nieuwste generatie gereedschap die uw productiviteit en comfort verbetert tijdens het snoeien. Deze nieuwe snoeischaren garanderen een zeer goede kwaliteit en snijnauwkeurigheid doordat ze uitgerust zijn met innovatieve technologieën. Hierdoor zijn ze nog efficiënter en duurzamer.
Voor alle vragen: mail info@felco.be, telefoneer naar +32 09 390 8683 of bezoek de website www.felco.com.
Spreker: Ann Vercaigne
Door het inzetten van robotarmen tijdens de oogst kan de toekomst in de fruitteelt in Europa gewaarborgd worden. De inzetbaarheid van zulke platformen kan tevens via uitwisselbare modules (zoals snoei-units) verlengd worden waardoor ze 24/7 ingezet kunnen worden. Als basis hiervoor wordt de Pluk-O-Trak gebruikt waarop gefaseerd 2, 4 of een hoger aantal robotarmen op geïmplementeerd worden.
Voor alle vragen: mail info@munckhof.org, telefoneer naar +31 77 398 1001 of bezoek de website www.munckhof.org.
Spreker: Henri Michiels
De EVA-app zorgt voor een gebundelde registratie van zowel gewasbeschermingsmiddelen als bemesting op het bedrijf. Het voordeel van de app is dat het rekening houdt met de wetgeving betreffende gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Daarbovenop zal in de nabije toekomst ook nog het gebruik afgetoetst kunnen worden om zo het aantal behandelingen te reduceren tot een minimaal. De app is ook klaar voor toekomstige verplichtingen zoals vb. het kunstmeststofregister. Ten slotte wordt volop ingezet op het gebruik van de app voor precisielandbouw toepassingen. Kortom, doordat de teler alles kan ingeven in 1 applicatie zorgt het er ook voor dat hij zijn data van het bedrijf gemakkelijk kan managen.
Geïnteresseerd: bezoek de website www.pcfruit.be/eva.
Sprekers: Kim Koopmans en Joke Vandermaesen
In de nieuwste generatie gewasbeschermingsmachines focussen we ons op de implementatie van: 1) GPS aansturing in combinatie met 3D-taakkaarten en actieve dataterugkoppeling naar Agromanager 2) Sensoren en PWM modules voor een efficiëntere aansturing van de spuitdoppen (H.S.S. I.S.A.)
Voor alle vragen: mail hendrik@holsprayingsystems.com, telefoneer naar +31 34 522 9030 of bezoek de website www.holsprayingsystems.com.
Spreker: Hendrik Hol
Wat zou je als teler kunnen doen met luchtbeelden van je percelen, die je op elk mogelijk moment zelf kan opnemen? De nieuwe Europese regelgeving laat jullie nu toe om met standaard drones zelf te vliegen, zonder veel papierwerk. Airobot heeft een software ontwikkeld waarmee je zelf eenvoudig een overzichtsbeeld kan maken op basis van dronebeelden die je zelf hebt opgenomen. In deze sessie vertellen we jullie over het gebruik van deze technologie vandaag in andere sectoren. Daarna willen we graag samen met jullie brainstormen hoe die tech jullie zou kunnen helpen in jullie dagdagelijkse activiteiten.
Voor alle vragen: mail jan@airobot.eu, telefoneer naar 0476/43.66.78 of bezoek de website www.airobot.eu.
Spreker: Jan Leyssens
Deze mobiele tool helpt operators van spuittoestellen met het opvangen van de spuitvloeistof tijdens het meten van de vloeistofverdeling of bij het reinigen van de spuit. De opvangbak kan gecombineerd worden met een opvangciterne en/of biofilter en helpt zo bij het vermijden van puntvervuiling. Tijdens een korte presentatie leggen we graag alle voordelen en mogelijkheden van deze mobiele opvangbak uit.
Voor alle vragen: mail laura@aams.be, telefoneer naar +32 50 70 0040 of bezoek de website www.aams.be.
Spreker: Laura De Paepe
Het continu reinigingssysteem voor spuitmachines van AAMS werkt volgens het principe van verdringen in plaats van verdunnen. Dit bespaart tijd en water en werkt gemakkelijk (bediening vanop de tractor). Het is een performant systeem en eenvoudig op te bouwen op bestaande spuittoestellen. Tov de klassieke reiniging van de schoonwater tank in 3 keer gebruiken, duurt het slechts 1/3 van de tijd en wordt slechts 50% water verbruikt.
Voor alle vragen: mail info@aams-salvarani.com, telefoneer naar +32 50 70 0040 of bezoek de website www.aams.be.
Spreker: Jan Langenakens
Flanders Make ontwikkeld oplossingen voor de automatisatie uitdagingen voor de landbouw. In deze presentatie wordt toegelicht welke technologie er beschikbaar is en hoe deze binnen projecten gebruikt wordt. Infrastructuur zoals een autonome tractor voor paletten te verplaatsen. En een platform voor data generatie dat toepasbaar is op tractoren en drones met als applicatievoorbeeld ziektedetectie binnen fruitgaarden en bv. oogst voorspellingen op een aardbei voorbeeld. Om af te ronden wordt ook EUKA, de Vlaamse dronefederatie kort voorgesteld.
Voor alle vragen: mail petra.vanmulders@euka.flandersmake.be, telefoneer naar +32 49 859 1065 of bezoek de website www.euka.flandersmake.be.
Sprekers: Petra Van Mulders, Jasper De Smet en Kris Lehaen
Septentrio ontwikkelt en produceert high-end positiesystemen voor verschillende markten, en is onder andere actief in robotica met een ruime ervaring binnen de agro-markt. Deze sessie is dan ook gericht op positiesystemen voor agro-robots, gaande van praktische ‘integratie’ tips tot een uitleg over de mogelijkheden van navigatie, oriëntatie en positionering met GNSS (satellietnavigatie) en INS (inertiële navigatie) systemen.
Voor alle vragen: mail stef.vanderloo@septentrio.com en gebruik de code ACROFRUIT2021, telefoneer naar +32 16 30 0800 of bezoek de website www.septentrio.com.
Spreker: Stef van der Loo
Productvoorstelling van boomgaardspuiten Lochman QB2 en Andreoli VAC mini target. De voorgestelde spuitcomputer is leverbaar op beide type machines. Het onvoldoende mengen van fyto-producten kan leiden tot ernstige problemen. Om dit te voorkomen wordt een nieuw mengsysteem voorgesteld.
Voor alle vragen: mail peter.pieraerts@stasbelgium.eu, telefoneer naar +32 49 325 5036 of bezoek de website www.stasbelgium.be.
Sprekers: Peter Pieraerts en Kristof Stas
AutoFruit is een Europees project met als partners Flanders Make, pcfruit, BAB Bamps en Octinion. De bedoeling is om de effectieve rentabiliteit na te gaan van autonoom rijden in de fruitteelt. Hiervoor wordt er een zwaar en een licht voertuig gebouwd waarmee er testen en behandelingen in de boomgaard worden uitgevoerd. De focus ligt op spuiten en maaien. De voertuigen en de eerste testen zullen tijdens de presentatie worden besproken.
Voor alle vragen: mail sales@octinion.com, telefoneer naar +32 16 38 73 10 of bezoek de website www.octinion.com.
Spreker: Jan Anthonis